Wanneer je je huurovereenkomst ondertekent, moet je deze lezen en begrijpen. Als iets niet duidelijk is, vraag de verhuurder dan om opheldering. Teken nooit een contract zonder het eerst goed te lezen. Je moet ervoor zorgen dat je een duidelijk begrip hebt van waar je je
voor aanmeldt voordat je je ertoe verbindt. Als iets in het contract onduidelijk of verwarrend is, aarzel dan niet om vragen te stellen totdat alles duidelijk is. Je kunt een huis huren Eerbeek, maar zorg ervoor dat je rekening houdt met wat je nodig hebt voordat je je huurcontract tekent. Welke dingen zijn dat allemaal? Die bespreken we in dit artikel. Lees daarom verder!
Het huis persoonlijk bekijken
Als je kunt, bekijk het huis dan persoonlijk. Je kunt dit misschien doen door langs te rijden en naar de buitenkant te kijken. Je kunt ook vragen aan de verkoper of makelaar of ze je een rondleiding kunnen geven. Als dat om welke reden dan ook geen optie is, zorg er dan voor dat ze voldoende foto’s beschikbaar hebben. Op deze manier kun je een idee krijgen van hoe het pand eruit ziet voordat je je engageert. Het belangrijkste is echter dat je op je instinct vertrouwt.
Kijk naar de buurt
Ook al huur je een huis omdat het meer ruimte heeft dan een appartement, de buurt waarin je woont is nog steeds belangrijk. Kijk naar de omgeving, is het veilig? Is er veel criminaliteit in de buurt? Wie zijn je buren? Voel je je veilig als je ’s avonds gaat wandelen of door je straat loopt? Zo niet, dan is dit misschien niet de juiste plek voor jou om te wonen.
Controleer de staat van het pand
Naast het controleren van de woning op schade en reparaties die nodig zijn, moet je ook controleren op eventuele onderhoudsproblemen. Is er een probleem met het sanitair of de elektrische installatie? Als dit het geval is, zorg er dan voor dat het is gerepareerd voordat je het intrekt. Controleer onder gootstenen en achter apparaten op schimmel- of meeldauw groei, want dit zijn tekenen van lekkage die door een professionele loodgieter moeten worden verholpen voordat ze meer schade aan je huis veroorzaken. Controleer daarnaast alle badkamers en keukens op tekenen van lekkage, zoals roestvlekken op muren of
vloeren. Je moet er ook voor zorgen dat veiligheidsproblemen worden aangepakt door rond te kijken op uitgangsroutes. Zorg ervoor dat er geen gevaren zijn, zoals losse vloerplanken of kapotte trappen, waardoor mensen ze niet veilig kunnen gebruiken.
Denk aan veiligheid
De veiligheid van een huurwoning is iets waar je goed over na moet denken. Wanneer je op zoek bent naar een woonruimte, is het belangrijk om rekening te houden met de buurt en de staat van zowel het huis zelf als je omgeving. Hoe druk is de straat buiten? Zullen er ’s avonds laat nog mensen rondlopen? Is er regelmatig lawaai van verkeer, dieren of andere bronnen die je slaap kunnen verstoren?
Check je opzegtermijn
Wanneer je een woning huurt, bevat het contract waarschijnlijk een opzegtermijn. Zo lang heb je de tijd om je huisbaas/makelaar/verhuurder te geven als je besluit te verhuizen. De
opzegtermijn is meestal 30 dagen, maar kan verschillen afhankelijk van het soort huurovereenkomst dat je hebt afgesloten.