Voor Natuurlijk Noorden ging Roger Flikweert zondag 16 juli naar restaurant Veldzicht in Oosterwijtwerd!

 

                                           

Groningen op de kaart

 

 

Op het Hoogeland van Groningen in het dorpje Oosterwijtwerd, bevind zich het pittoreske restaurant Veldzicht. Gelegen aan het water waar drie slingerende Maren bij elkaar komen, kan je er eten met uitzicht over uitgestrekte graanvelden en glooiende Wierdendorpjes. Het ruim honderd jaar oude gebouw met oorspronkelijk een café, werd 3 jaar geleden betrokken door de nieuwe eigenaren Stefan en Simone Kollumer. Stefan had onder andere gewerkt bij Ambrosijn in Schiermonnikoog, en had met zijn vrouw het idee om een restaurant te beginnen met verse, regionale producten, ambachtelijk gemaakt, en zo biologisch mogelijk. Ik had goeie reviews gelezen dus ik was nieuwsgierig geworden en had een afspraak gemaakt om 4 uur ’s middags om een uur later wat te gaan eten. Van te voren kon ik hopelijk dan nog even met deze ambitieuze chef-kok een babbeltje maken.

Ik maakte een fietstocht vanuit Middelstum naar Oosterwijtwerd tussen de aardappel- en graanvelden en langs Wierden en Maren, richting het Oosten. De Maren zijn veelal overgebleven beken in het oude Deltagebied van de oorspronkelijke rivier de Fivel. De Wierden met vaak een kerk erop, werden aangelegd om de voeten droog te houden als het water te hoog kwam. Het is een uniek landschap en de Wierdendorpjes met zijn glooiingen doen soms zelfs wat denken aan de pittoreske dorpjes in Italië, waar ik vroeger met mijn familie wel eens op vakantie ging.

Ik kwam op tijd aan en kreeg meteen een warm welkom aan de bar waarop een grote pot rode bessen op alcohol stond uitgestald en een pot Fladderak, een oud Gronings citroendrankje. De bessen komen uit Den Andel, waar Stefan behalve bessen ook aardappelen teelt bij een regionale fruitkweker.  Met verse streekproducten maakt hij het liefst zoveel mogelijk zelf. Het likeurachtige Fladderak bijvoorbeeld, maar ook nougat, en hij maakt zelfs zijn eigen brood van aardappel- en bonenmeel uit de regio. Je kan het zo gek niet verzinnen. Ook maakt hij zijn eigen bierbrood, wat hij mij meteen even liet proeven. Aan het brooddeeg voegt hij Gronings Baxbier toe in plaats van water. Het liet zijn rokerige smaak pas echt los toen het werd opgewarmd, merkte ik. Toen knalde de smaak er echt uit. Brood kan dus ook heel erg lekker zijn.

Bij het verrassingsdiner bestelde ik een ‘kon minder’ Blond van Baxbier. ‘Kon minder’ is zo ongeveer de meest enthousiaste uitdrukking die een Groninger gebruikt om zijn waardering te uiten als iets hem uitermate bevalt, precies zoals de Baxbrouwers toen ze hun eerste biertje proefden. Het rokerige bier paste goed bij de lichtgerookte kalfslende met gemengde biologische salade ‘on the side’.  Alles samengevoegd smaakte dit voorgerecht het lekkerst.

Zeebaarsfilet was het hoofdgerecht van mijn verrassingsmenu. Met gele wortel- en pastinaak crème, witte wijnsaus, couscous met zilte zeewier uit Lauwersoog en zelfgemaakte chips eroverheen. Vooral het zilte zeewier gaf het geheel de smaak van een echt zeegerecht. Als nagerecht kreeg ik een panna cotta, een citroenpudding met honing uit het dorpje Usquert, met ijs en chocomousse en met crumble en een bessen- en citroensaus eroverheen. Ik kende het zelf niet, maar een echte aanrader voor als nagerecht. Jummie. Meer hoef je er niet over te zeggen eigenlijk.

 

Aan alles merk je dat je te maken hebt met iemand die een eigen authentieke visie heeft en met plezier en liefde voor het vak werkt, en niet bang is om te experimenteren. Iemand die samen met zijn vrouw en met behulp van zijn zeer vriendelijke personeel, van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Met een bewustzijn voor natuur en leven, en dat is mooi om te zien en om te proeven natuurlijk. Restaurant Veldzicht heeft Groningen daarmee op een bijzondere manier, letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet.    

 

 

 

 

 

Roger Flikweert is tekstschrijver en journalist en publiceert over natuur, duurzaamheid en politiek.

Meer informatie over onze Blogger kunt u vinden op zijn Website: www.rogerflikweert.wordpress.com