Voor Natuurlijk Noorden ging Roger Flikweert vrijdag 21 juli naar restaurant ZK86 in Zoutkamp

 

                                 Een lunch met historisch uitzicht

 

Vandaag ging ik per bus naar Zoutkamp om te lunchen bij het restaurant ZK86. Zoutkamp is een oud vissersdorp, dat aan de monding ligt van het Reitdiep, vlak voor het Lauwersmeer. Tot in de jaren ’60 was Zoutkamp een vissershaven, maar met het afsluiten van de Lauwerzee werd die verplaatst naar Lauwersoog. Er ligt nu een binnenhaven die vooral dienst doet als recreatieve jachthaven, maar waar ook nog vissersschepen aanmeren.

Ik was benieuwd hoe het eruit zou zien, en nadat ik was uitgestapt en bij de haven aankwam was ik zonder meer verrast. Het uitzicht is echt een plaatje. En vanuit restaurant ZK86 is het misschien nog wel het mooist. Vanuit het terras kijk je uit over de jachthaven met traditionele en moderne schepen en bootjes, over een oude rokerij, het visserijmuseum en over de jachtwerf. Aan de overkant van het water zie je de groene polders, met lange, hoge bomenrijen en oude landhuizen. Aan de andere kant van het restaurant ligt de doorgang richting Lauwersmeer waar de boten en schepen van heen en weer varen. Zonder meer een prachtige locatie.

De naam ZK86 van het restaurant verwijst naar de nog altijd in gebruik zijnde lettercode ZK van de visserijschepen uit Zoutkamp. En het getal 86 verwijst naar het jaar 1986, toen het historische pand werd omgedoopt tot restaurant. Het pand, dat ook een monument is, lijkt te bestaan uit drie leuke huisjes die tegen elkaar zijn geplakt. Met zijn donkerhouten planken en rode dakpannen deed het mij denken aan de oude huisjes in Ter Heijde, een kustdorpje in Zuid-Holland waar mijn oma vandaan kwam, en waar ik vroeger vaak naar het strand ging. Ik liep naar binnen in de ‘Deurenloods’ en werd aan de bar warm onthaald door Gerhard van de bediening, van wie ik meteen een speciaal biertje kreeg aangeboden. Het bier werd in samenwerking met Baxbier gecreëerd door Solt, een organisatie van duurzame garnalenvissers uit de streek. Het bier smaakte heerlijk ziltig en rokerig en deden meteen beelden in mij opkomen van ruige zee en mannen met baarden. Ik kwam al aardig in de visserssfeer, merkte ik.

Ik bewonderde het interieur met zijn enorme houten draagbalken, grote metalen sierlampen en warme houten tafels. Gerhard legde mij uit dat het pand voorheen een deurenloods voor sluisdeuren was van het Waterschap. Die werden hier uit het water naar toe gebracht, opgeslagen en weer opgeknapt. Je kan de historische rails en een oude sluisdeur nog altijd achter het restaurant zien liggen. Erg leuk en het draagt helemaal bij aan de historische sfeer.

Ik ging met mijn biertje naar buiten om op het terras te gaan zitten en het uitzicht te bewonderen. De eigenaresse Malou Claassen diende persoonlijk stokbrood met kruidenboter en een salade op met zalm, garnalen en makreelmousse met makreel van de lokale palingrokerij, gelardeerd met een smakelijke mosterd-dille dressing. Heerlijk verfrissend voor op een warme dag, en een uitstekende combinatie met het koele, ziltige bier van de ‘mannen van zee’ van Solt. Na de lunch leidde zij me rond door het deels historische pand, waarvan een deel ook wordt verhuurd voor feesten en partijen. Aan het restaurant is een grote warme serre aangebouwd voor in de winter, met prachtig uitzicht op het haventje en een houten aanlegsteiger, van waar ik net twee jongens in zwembroek het water in zag springen.

Malou had zeven jaar in het restaurant gewerkt, toen ze het een half jaar geleden overnam van de vorige eigenaar, vertelde ze me. Na de overname voorzag zij de ‘Deurenloods’ in twee weken van een heel nieuw interieur en een nieuwe vloer. En het resultaat mag er zijn. Het restaurant heeft een authentieke en tegelijk moderne uitstraling, en alles wijst erop dat deze jonge eigenaresse het restaurant tot een succes heeft gemaakt. Absoluut een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een internationale keuken in een historische sfeer, en een adembenemend uitzicht tijdens het eten.

 

 

 

 

Roger Flikweert is tekstschrijver en journalist en publiceert over natuur, duurzaamheid en politiek.

Meer informatie over onze Blogger kunt u vinden op zijn Website: www.rogerflikweert.wordpress.com