Beste,

Op ons volgende Circulair Café, op 23 mei, is het podium voor niemand minder dan Ylva Poelman, de bionische vrouw. En dat op een bijzondere locatie: het Biosinstrum, ook wel bekend als het kloppend hart van de biobased economy in Ooststellingwerf. Een kenniscentrum dat voor meer dan 80% uit biobased materialen bestaat. Zien we je daar?

OVER YLVA POELMAN
Ylva Poelman studeerde natuurkunde en sterrenkunde en is specialist op het gebied van bio-inspired innovation (bionica). Ze is directeur van het Bionica Innovatie en Expertisecentrum en partner in het project ‘Bionica in het MKB’. Vanwege haar columns over bionica in dagblad Trouw is ze ook bekend als ‘De Bionische Vrouw’. Over bionica schreef ze ook het boek De natuur als uitvinder – Miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar.

Een trein met een ijsvogelneus, zelfsturende teams gebaseerd op spreeuwen, sensoren geïnspireerd door insecten, wieken als de flippers van bultruggen en slimme ICT algoritmes afgekeken van bijen: deze en vele andere bijzondere innovaties zijn geïnspireerd op de natuur. De natuur is al bijna 4 miljard jaar in bedrijf en heeft volop geëxperimenteerd met wat werkt, en wat niet. Haar lijst met slimme innovaties is nagenoeg onuitputtelijk.

Bionica, ook bekend als biomimicry en bio-inspired innovation, is een praktische innovatiemethode, die de biologische oplossingen gebruikt als een bron van out-of-the-box ideeën voor onze eigen technische en niet-technische innovaties. Omdat de natuur de uitvinder is van duurzaamheid heeft ze veel inspiratie te bieden voor de circulaire economie.

ALLES OVER OLIFANTSGRAS
Voordat we de wereld van bionica induiken met Ylva Poelman komt Gertjan de Jong van ELGRA uit Noord Holland ons alles vertellen over olifantsgras. Olifantsgras is een hernieuwbare biologische grondstof met tal van mogelijkheden en toepassingen in de circulaire economie. Wellicht ook iets voor Friesland? De circulaire producten die Gertjan laat zien, kun je uitgebreid bewonderen tijdens de borrel.EN VERDER
Engbert van Esch vertelt als interim-directeur over de historie en filosofie van het Biosintrum. Natuurlijk is er tijdens dit Circulair Café – en de borrel na afloop – volop de kans om rond te dwalen in het prachtige Biosintrum.

WIL JIJ ERBIJ ZIJN?
Meld je dan uiterlijk vrijdag 16 mei aan via onderstaande knop. Ken je iemand anders die het Circulair Café niet mag missen? Stuur de uitnodiging dan gerust door!

AANMELDEN
PRAKTISCHE INFO

  • Datum: donderdag 23 mei
  • Inloop met koffie en thee: 15.30 uur
  • Start programma: 16.00 uur
  • Afsluiting en borrel: 17.30 uur
  • Locatie: Biosintrum (Ecomunitypark 1, 8431 SM te Oosterwolde)

We hopen je te zien de 23e!

Team Circulair Friesland