Drenthe heeft maar liefst drie prachtige Nationale Parken. In deze natuurgebieden maak je mooie wandelingen of fietstochten. Je komt door het bos en de heide, langs de herder met zijn schapen. Bewonder eeuwenoude hunebedden en geniet van de rust en ruimte om je heen.

Nationaal Park Drentsche Aa

De Drentsche Aa slingert door het landschap dat zich kenmerkt door de es- en brinkdorpen. Zo zijn de pittoreske dorpjes Gasteren, Balloo en Rolde zeker een bezoek waard. Het Balloërveld is een groot heideveld waar je je tijdens een wandeling of fietstocht even in een ander land waant. Je komt langs veenmeertjes en zandverstuivingen en bewondert de mysterieuze reuzen van Drenthe: de hunebedden. Het Balloërveld telt met maar liefst 400 Drentse heideschapen de grootste kudde van Drenthe. Nationaal Park Drentsche Aa ligt bijna geheel in het UNESCO Geopark de Hondsrug. Hier bewonder je vele sporen uit de IJstijd, zoals historische karrensporen. Dit zijn de overblijfselen van een prehistorische snelweg. Een uitstapje naar een Nationaal Park maak je zo duur als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld nog interessante musea bezoeken, een fiets huren of ergens wat eten of drinken. Vergelijk en bespaar op je vaste lasten om meer over te houden voor leuke uitstapjes.

Nationaal Park Dwingelderveld

Start je bezoek aan het Nationaal Park Dwingelderveld bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen. Zo verzamel je eerst wat interessante weetjes voordat je de natuur gaat ontdekken, onder andere over de schaapskooien, leuke activiteiten en wandel- en fietsroutes. Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland. Je komt helemaal tot rust in de uitgestrekte natuur. Breng zeker een bezoekje aan één van de twee schaapskooien waar de herders je graag meer vertellen over hun baan. Dwingeloo is een uiterst sfeervol brinkdorpje met een gezellige dorpskern met gezellige terrassen en restaurants.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland, na de Hoge Veluwe. Ontdek het beboste gebied op je gemak op de fiets of te voet. In het Drents-Friese Wold vind je het donkerste stukje vasteland van heel Nederland. Het is dus zeker een aanrader om hier een nachtje te blijven om te genieten van de sterrenhemel. Tijdens een onbewolkte en maanloze nacht zijn er haast 3.000 sterren zichtbaar. In de stad zijn dit er soms maar vijftig! Ook is dit Nationaal Park een heerlijke plek voor actievelingen. Zo zijn er vele mountainbikeroutes te vinden. Start bijvoorbeeld in Appelscha. Vanaf hier fiets je zo de bossen in en brengt de route je door heide- en akkerland. De route kent spannende afdalingen en singletracks die wat vragen van je stuurkunsten.