RODEN Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van het Scheepstra Kabinet is in samenwerking met het Nederlands Leterenfonds de unieke tentoonstelling ‘De wereld in, Jip en Janneke in vertaling’ te zien.

Vijf jaar Scheepstra Kabinet, 65 jaar Jip en Janneke en 100 jaar Fiep Westendorp komen samen in deze eenmalige expositie in Roden, het dorp van Ot en Sien. De titel De wereld in is een subtiele verwijzing naar de eerste acht schoolboekjes, die de in Roden geboren onderwijzer Hinricus Scheepstra saen met Jan Ligthart schreef tussen 1898 en 1902. Daarna verschenen er nog meer boekjes voor het onderwijs van hun hand, zoals over Ot en Sien. Generaties Nederlandse kinderen groeiden op en leerden lezen met deze boekjes, zo ook Annie M.G. Schmidt.

In 1952 kwam Wim Hora Adema (1914-1998), hoofdredactrice van de Parool, met het idee een serie voor kinderen te maken voor de vrouwenpagina van Het voor de krant. Het zou een moderne versie van Ot en Sien moeten worden. Ze benaderde hiervoor Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp en zo verscheen in september 1952 het allereerste Jip en Janneke in Het Parool.

Het originele portret dat zij van Wim Hora Adema maakte bij het 12,5 jarig bestaan van de pagina, zal op de tentoonstelling te bewonderen zijn. Net als Ot en Sien zijn Jip en Janneke erg belangrijk geweest bij het leren lezen en ontdekken van de Nederlandse taal en cultuur, zowel voor Nederlanders als voor
niet-Nederlanders.

Overeenkomsten

Op de tentoonstelling zullen de overeenkomsten tussen beide boekenseries uitgelicht worden. De belevenissen van beide kleuterduo’s werden daarnaast ook vertaald en (voorgelezen) in andere landen. De verhalen over meer dan 20 talen over de hele wereld verschenen. Al deze vertalingen zijn nu voor het eerst in één tentoonstelling bij elkaar gebracht: de Chinese, Russische, Japanse, Hongaarse, Perzische
Vietnamese, Indonesische, Griekse, Hebreeuwse. De vertalingen zijn afkomstig uit de collecties van Marlies Hoff, bibliothecaris en documentalist bij het Nederlands Letterenfonds.

Dat Jip en Janneke, 65 jaar na hun geboorte, nog steeds immens populair zijn, kan in Nederland niemand zijn ontgaan. Dankzij het al jarenlange constante aanbod van vrolijke Jip en Janneke-artikelen bij de HEMA, maar vooral dankzij de prachtige en tijdloze illustraties van Fiep Westendorp. Haar 100e geboortedag wordt later dit jaar uitgebreid gevierd. De reizende tentoonstelling over Fiep Westendorp zal ook in de bibliotheek in Roden te bewonderen zijn.

Scheepstra Kabinet t/m 1 maart 2018. Meer info: www.scheepstrakabinet.nl