ieuwsbrief juli 2020 – Boeren in het Bos Bekijk de webversie
Boeren in het Bos
Om jullie een beetje mee te nemen in ons enorm diverse bestaan met veel vallen en opstaan, genot en verdriet, zonneschijn en regen vanaf nu een blog van de bosboerin.
Kippen in de wei, puur natuur of pesterij?

Mijn leven als bosboerin kent naast alle prachtige kanten ook twijfels. Over mijn kijk op natuur, dieren en onze rol in de kringloop. En of ik er wel goed aan doen om overal zo ‘natuurlijk’ mogelijk mee om te gaan… Het zullen mijn vrouwelijke genen zijn, maar de eerste gedachte bij al onze dieren is toch “als we maar goed voor ze zorgen…”

Mijn ideale plaatje is een vrijlopende kip in de bosrand en op het gras, die eet wat ze kan vinden. Ideaal voor haar om echt kip te kunnen zijn. En ideaal voor ons omdat we geen brokjes en granen hoeven te voeren. Maar toch lijkt het erop dat ze zelf niet genoeg eten kan vinden. Is die bosrand en het gras dan niet rijk of divers genoeg? Of is mijn verwachting van hoe snel ze groeit dan te hoog? Of wil ik toch teveel kippen laten lopen?

Ik denk dat dit laatste in elk geval zo is. Ik wil het op de best mogelijke manier doen voor onze dieren én de natuur. Maar als boerin eet ik pas een boterham als ik iets kan verdienen aan de dieren die ik groot breng. Daarom wil ik regelmatig kippenvlees kunnen aanbieden, want de consument is niet anders gewend dan dat alles voorradig is.

Waarom ben ik zo eigenwijs om de kippen wél buiten te houden? Het antwoord begint bij mijn gevoel. Het VOELT logischer om kippen buiten te houden waar ze zelf gras, wilde kruiden en beestjes kunnen zoeken.

Het virus Corona heeft mij eraan herinnerd dat ik weinig invloed heb op mijn omgeving. Volgens mij is er maar één ding wat ik kan doen om overeind te blijven bij dit soort dreigingen. En dat is mijn lichaam zo sterk en gezond mogelijk maken.

Als je het mij vraagt, wordt een sterk lichaam gevoed door het eten van dieren én planten die gezond hebben gegeten en geleefd. En ik geloof dat blootstelling aan de krachten én prachten van de natuur, zoals wind, water, koud, warm, vijanden, vrienden, schaarste, overvloed, kiem, groei, bloei en sterfte, een dier en plant sterker maakt.

Ik twijfel weleens, of de dieren niet beter af zijn in een stal met genoeg brokjes elke dag en een warm droog strobed. Maar ik denk dan bijna direct; ontzie je het dier dan niet van zijn/haar natuur? Zit het niet in hun en ónze natuur om juist uitgedaagd te worden door weer en wind? En door je eigen eten te verzamelen? Is dat voor hun én ons niet juist het moment dat we ons LEVEND voelen? En maakt dat ons dan niet juist super sterk en gezond?

Als ik de kippen dan zo lekker bezig zie in het gras. Springend naar rondvliegende kevertjes. Zelf de graszaadjes plukkend. Lekker krabbend in de bodem op zoek naar wurmpjes. En kibbelend met elkaar wie er op de hoogste stok mag zitten in de mobiel. Maar wel gelijk steun zoekend bij elkaar zodra er een roofvogel overvliegt. En als ze dan heerlijk tevreden de gewelde graantjes opeten die ik ze gevoerd heb.

Dan verdwijnt mijn twijfel even en denk ik, ja dát is leven! Dit zijn mijn gezonde kippen! En voel ik me toch een beetje trots.

– de bosboerin –
Cursusprogramma 2020
It Giet Oan! De cursussen vanaf augustus 2020 gaan door! Met een beperkt aantal deelnemers en de mogelijkheid om 1,5 m afstand van elkaar te houden zoals de Covid19 maatregelen dat voorschrijven.

Laat je inspireren door onze permacultuur ontwerpen. Als particulier maar ook als ondernemer. Martin neemt je mee langs onze projecten en behandelt de achterliggende theorie. Tijdens een lunch met lokale producten is er tijd voor vragen en netwerken met gelijkgestemden. Je gaat naar huis met nieuwe kennis en een hoofd vol ideeën!

We hebben een beperkt aantal plekken dus schrijf je nu in op boereninhetbos.nl.

Permacultuur basisprincipes
Leer van theorie en de praktijk de permacultuur basisprincipes met de focus op “voedsel produceren”. Hoe je kunt werken mét de natuur en de natuur voor je laat werken. Leer over observeren, energie opslaan, streven naar diversiteit en over kringlopen.
cursus natuurlijk kippen houden
Natuurlijk kippen houden
Leer hoe je kippen zo natuurlijk mogelijk kunt houden. Met theorie over natuurlijk kippengedrag, wat ze van nature eten en hoe je ze slim in kunt zetten. Zie met eigen ogen hoe je dit in de praktijk brengt.
cursus natuurlijk varkens houden
Natuurlijk varkens houden
Leer over het natuurlijke gedrag van het varken, hoe je varkens houdt in bossen, hun huisvesting en houderij, en voor welke functies je varkens kunt inzetten om het jezelf een stukje makkelijker te maken.
cursus natuurlijk varkens houden
Permacultuur groenteteelt
In de cursus leer je permacultuur toe te passen op groenteteelt. Leer samenwerken met de natuur, met minder werk én meer opbrengst én een prachtige tuin of bedrijf met veel biodiversiteit!
Bekijk alle cursussen
Brandroden in de ochtendzon
Hoe ziet ‘zo lui als een varken’ eruit? Nou zo dus! In het ochtendzonnetje, in de bosrand, lekker tegen elkaar aan. Waarom vroeg opstaan als je zo langzaam wakker kunt worden!
Hans Wilpstra
Deze zomer is Hans ons team komen versterken. Als praktische doener met ervaring als hovenier en met zijn eigen Mangalitza’s helpt hij ons bij de groenteteelt en met de dierverzorging. Zijn levenservaring heeft hij opgedaan in Bulgarije! Lees hier meer over Hans.

 

Hans Wilpstra
bestel je natuurvlees online
Bestel hier je natuurvlees
Leverworst Bosvarken
Hij is er weer! Eindelijk!

Omdat wij over zijn gegaan naar een slager vlak bij onze boerderij, heeft het even geduurd voordat we nieuwe leverworst konden maken. Maar hij is er! En eerlijk gezegd, hij is ietsje anders, maar nog steeds heerlijk! Voor de echte lever-liefhebber, want dat was ons verzoek. We willen met dit broodbeleg kunnen genieten van de gezonde kwaliteiten van onze evenzo gezonde dieren!

Bestel hem nu! Voordat een ander je voor is, want het gaat best hard!

Boeren in het Bos
Contact
Richard van Pelt en Mariska Slot

info@boereninhetbos.nl
www.boereninhetbos.nl