EXPOSITIE WAARIN 30 KUNSTENAARS NAAST ELKAAR
IN DE GALERIE VERTEGENWOORDIGD ZIJN
MAG IK EVEN VOORSTELLEN
Wie de laatste tijd goed heeft opgelet, moet het zijn opgevallen dat er in plaats van 30 exposerende kunstenaars er slechts 29 in de tentoonstelling meededen. Gelukkig hebben we nummer 30 weer kunnen toevoegen, want Antje Sonnenschein heeft zich vanaf nu verbonden aan onze galerie. Zij zal ons in iedere expositie weer van nieuwe kunstwerken voorzien.
HOE ZIET HET WERK VAN ANTJE SONNENSCHEIN ER UITAntje Sonnenschein laat de liefde voor het Groninger landschap in haar schilderijen zien. De kleuren, de motieven, het weidse, de zo typerende boerderijen, de akkers; afhankelijk van het seizoen zo verschillend van kleur. Met haar kunstwerken wil Antje de toeschouwer als het ware uitnodigen in de schilderijen te stappen om langs de geurende korenvelden of over de Waddendijk te wandelen. Via krachtige kwaststreken lukt het haar uitstekend de kleur, het licht en de sfeer van dit uitgestrekte land uit te beelden.

Ook vindt Sonnenschein dat je als schilder durf moet hebben. Zelf zegt ze daarover: ” Dat noem ik ook wel vanuit je buik schilderen. Constant nadenken maakt mij alleen maar onzeker. Als ik ga denken of ik paars of blauw wil gebruiken, dan werkt dat niet. Maar als ik zonder nadenken vanuit mijn buikgevoel paars of blauw pak, dan werkt het wel goed “.

WIE IS ANTJE SONNENSCHEIN
Antje Sonnenschein heeft haar opleiding genoten aan de Kunst Hochschule te Bremen en aan Minerva, Academie voor Beeldende Kunst te Groningen.
Antje Sonnenschein is geboren en opgegroeid in een landelijke omgeving in de buurt van Bremen. Daar werd zij al vroeg beïnvloed door het werk van schilders van de kunstenaarskolonie Worpswede en de kunst van het Duitse expressionisme, werk dat in stijl en motieven veel gelijkenis vertoont met de schilderijen van de Groninger kunstkring “De Ploeg”. Daarmee heeft zij de sfeer van haar Duitse thuisomgeving teruggevonden in het Groninger landschap. In haar Noord-Nederlandse landschappen trekt zij de lijn door van de schilders die school maakten in Worspwede en van Nederlandse gelijkgezinden die zich verenigden in de Groningse schildersvereniging “De Ploeg”.
Indirect refereert zij met haar landschappen aan het verleden, toch is het werk van Antje Sonnenschein in alle opzichten hedendaags.

IN DEZE EXPOSITIE OOK
WERK VAN

Christiaan Afman, Reinder Bleeker, Sonja Brussen, Henk van Donk, Greetje Feenstra, Ellen Geerts, Abel Groenewold, Marten Huitsing, Jan Jansma, Jannes Koetsier, Reinoud Kuipers, Theo Leijdekkers, Coba Martens, Jan Mostert, Aukje Niemeijer, Bas Nijenhuis, Brunet Riegstra, Anna Pavlova, Marian van der Sanden, Gertjan Scholte-Albers, Francine Schrikkema, Gerald Schuil, Ans Smits, Antje Sonnenschein, Ton van Steenbergen, Ben Steijn, Walter Stoelwinder, Huib van der Stelt, Gert Jan Veenstra & Geert de Weerd
KUNSTENAARSCOLLECTIEF WORPSWEDE
De kunstenaarskolonie Worpswede is een in 1889 opgerichte leef- en werkgemeenschap van kunstenaars in de gemeente Worpswede in Nedersaksen, gelegen in het voormalige moerasgebied “Teufelsmoor” ten NO van de stad Bremen (Dtsl). Het heuvelachtige dorp ligt betrekkelijk geïsoleerd te midden van een vlak veengebied, doorsneden door sloten met donker gekleurd water.

Aan het eind van de 19e eeuw groeide de industrie van Duitsland in een razend tempo. Vanuit het land stroomden de arbeiders de steden binnen. Een ware explosie van troosteloze woonkazernes verrezen als paddenstoelen uit de grond.
In alle industriecentra werden bittere armoede en onhygiënische toestanden aangetroffen. Een reactie kon niet uitblijven.
Plotseling werd de natuur herontdekt en trokken de stedelingen naar buiten.

De kunstenaars bleven niet achter.
Zij gingen met ezel en palet de natuur in. Nieuwe verftechnieken maakten het mogelijk om in de open lucht te schilderen. Zij wilden het echte boerenleven vastleggen en zich ook onttrekken aan de starre artistieke opvattingen van de academies. Kortom, een stroom van vernieuwende, enthousiaste kunstenaars vestigden zich aan stranden, op heidevelden en bij weilanden, in bossen en langs rivieren. Schilders en andere kunstenaars vonden hier niet alleen ruimte en licht, maar vooral ook de door hen geïdealiseerde eenvoudige levenswijze, die (ondanks de afstand tot de stad Bremen van slechts 25 km) nog niet was bedorven door de verlokkingen en afleiding van de grote stad

Natuurlijk was een dorp als Worpswede midden in de drassige veengebieden een ideaal gebied om op het doek vast te leggen. Hun eerste werk werd met afschuw ontvangen. Het publiek dat gewend was aan de romantische natuurschilderingen vol met begroeide bergen, watervallen en idyllische doorkijkjes moest het plotseling doen met vereenvoudigde beelden van armelijke boeren hutten in een donker veenmoeras. Later werden de schilderingen steeds  expressiever en ook kleurrijker.

De kunstenaarskolonie, die uitgroeide tot het meest bekende Duitse centrum van beeldende kunstbeoefening wist bovendien twee wereldoorlogen en de jacht op “ontaarde kunst” te doorstaan.

TOT SLOT
De maatregelen t.a.v. Covid19 blijven voorlopig nog wel van kracht in de galerie:
!!!  Maximaal 4 personen mogen er tegelijk binnen zijn
!!!  U dient 1 1/2 meter afstand van elkaar te bewaren
!!!  Een mondkapje dragen is verplicht
Met plezier nodigen wij u uit de expositie in onze galerie te komen bezoeken.
Henk Menger & Tjitske Regnery
OPENINGSTIJDEN
vrijdag & zaterdag 12.00 – 17.00 uur
zondag 13.00 – 17.00 uur
en op afspraak
Gouden Pand 1 – 9901 EG Appingedam
Telefoon: +31 (0)596 567232 – Mobiel: +31 (0)6 54651879
Email: galerieruigewaert@gmail.com – Website: www.galerieruigewaert.com