Geachte compagnons en belangstellenden,

Expositie “Ragnarok”. Aanstaande zaterdagavond, 11 maart om 20 uur wordt er in de Kunst- en Cultuursalon aan de (brede) Woldstraat 52 te Meppel een poortjes-expositie van de in Haarlem woonachtige kunstenares Larissa Neslo (1970) geopend. Larissa is op Curaçao geboren, maar al op 7-jarige leeftijd naar Meppel verhuisd, alwaar zij in 1988 eindexamen VWO aan de RSG te Meppel deed. (o.a. in het vak tekenen.) Naast tekenen was zij ook gefascineerd door kleding. Iedere groep mensen heeft zo z’n  eigen kledingcode en zij wilde graag haar eigen stijl in kleding ontwerpen. Om die reden is Larissa de opleiding modevormgeving aan de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem (ArteZ) gaan volgen. Tijdens de opleiding ontdekte zij echter dat het modewereldje niet echt iets voor haar was. De school was wel een geweldige ervaring en ze heeft haar diploma behaald in 1992, samen met o.a. het nu beroemde duo Victor & Rolf. Na haar studie heeft zij een tijd lang als freelancer gewerkt in grafisch werk en webdesign op Curaçao en in Nederland. De laatste jaren werkt ze als kunstenares in Haarlem en heeft zich weer ten volle op het tekenen en schilderen toegelegd. Larissa heeft een bijzondere werkwijze en techniek ontwikkeld. Voor de tekeningen in Oost-Indische inkt gebruikt ze onder andere de binnenkant van uitgevouwen zuivelpakken als papier. Met aquarel en Staphorster stipverf kleurt zij de tekeningen in.

Sommige tekeningen hebben meerdere versies. Hierbij trekt ze met vloeipapier de basistekening over, en die bewaard ze dan voor de vervolgtekening, waarbij die versie andere kleuren of andere details krijgt. Het idee hierachter is, dat Larissa het interessant vindt om sommige tekeningen te zien groeien/veranderen in iets anders. Iedere keer verandert er bij het overtrekken een klein beetje, zoals de tekening opnieuw in spiegelbeeld tekenen of de tekening aanpassen naar aanleiding van een nieuw idee. Iedere versie is een unieke, handgetekende kopie. De collectie “Tijdloos” die in de Salon te aanschouwen is, omvat tekeningen in Chinese prent stijl geïnspireerd op verschillende culturen, mythen, sprookjes en wetenschap van nu over tijd, ruimte, onze hersenen en bewustzijn. Wat is tijd en ruimte? Wat Larissa fascineert is dat enerzijds de oude culturen hier symbolen voor hebben, zoals de Chinese draak voor de nieuwe tijd. Terwijl anderzijds de wetenschap steeds meer van tijd en ruimte kan verklaren. In deze collectie wil Larissa beiden samenbrengen en combineren met de keuzes waar we voor staan.

De opening wordt muzikaal begeleid door de bekende Meppeler pianist Jaap  Arts. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Vriendelijk gegroet,

Dick, Wiedy en Hermann Jakobs.