Denk jij bij een roadtrip aan dagenlang in de auto waarbij je heel Europa doorkruist? Ook in eigen land kun je een prachtige roadtrip maken. Je hoeft alleen maar even je autoverzekering te controleren en je spullen in te pakken en je bent onderweg. Deze prachtige route is zo’n 250 km lang en komt langs alle hoogtepunten van Friesland.

Start in Lemmer

De roadtrip gaat van start in Lemmer en eindigt met de klok mee in Sneek. Lemmer ligt direct aan het IJsselmeer, in het westen van Friesland. Dit sfeervolle dorpje staat vol met karakteristieke huisjes en heeft een strandje. Het is prettig om nog even een wandeling te maken door het dorp voordat je aan de roadtrip begint. Een populaire wandeling is de ‘slag om het Dok’, waarbij je een ommetje maakt door de straten rondom het water dat het centrum omringt. Wandel ook zeker langs het Woudagemaal. Als het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld staat deze bijzondere bezienswaardigheid op de UNESCO Werelderfgoed-lijst. Het gemaal is te vinden in een gigantische machinehal, waar de stoomgemalen dagelijks zes miljoen kubieke meter water verplaatsen. Nu is het tijd om de auto in te stappen.

 

 

Langs het IJsselmeer naar Leeuwarden

De tocht leidt je langs Stavoren, Hindeloopen, Workum, Harlingen en Franeker, voordat je in de Friese hoofdstad aankomt. In de dorpen langs het IJsselmeer zijn er talloze bezienswaardigheden. Stavoren is een voormalige Hanzestad en één van de Friese Elfsteden. Bezoek hier Museum ‘t Ponthus om alles te weten te komen over de geschiedenis van het authentieke Stavoren. In Harlingen is Het Eerste Friese Schaatsmuseum een aanrader, met een grote collectie schaatsen en sleeën en een grote Elfstedenhal. In Franeker mag je het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium niet overslaan. Als oudste nog werkende planetarium ter wereld zie je hier de actuele stand van de planeten. Voor jong en oud is dit interessant om te zien.

 

Natuurgebied De Alde Feanen

Je kunt jouw stedentrip zo lang maken als je zelf wil. Na Leeuwarden rij je door naar Dokkum, Lauwersmeer, het Natuurgebied De Alde Feanen, Grou en Terherne voordat je eindigt in Sneek. Zeker het Natuurgebied De Alde Feanen nodigt uit om een aantal dagen te blijven. Zo lopen er vele wandelroutes door het gebied, kun je een bootje huren om de waterrijke omgeving op je gemak te ontdekken of ga je SUP-pen. Ga je met de kinderen op roadtrip naar Friesland? Die vermaken zich in het bezoekerscentrum, waar ze spelen op het grote piratenschip, verdwalen in de doolhof en zich verwonderen in de beleeftuin. In het educatiebos leren de kinderen spelenderwijs alles over dit bijzondere natuurgebied. Of volg de Freek Vonk route met het hele gezin. Hier kun je buitengewoon overnachten in Friesland.