Ontdek de prachtige Drentse Taol met het Huus van de Toal!

Het Huus van de Taol is de Drentse streektaalorganisatie. De organisatie wil de Drentse streektaal als toegevoegde waarde, taalschat en erfgoed een gewaardeerde plek in de Drentse samenleving geven. De missie is simpelweg: het stimuleren van het Drents door een heleboel activiteiten te organiseren. Het Drents is namelijk een gemeenschappelijk bezit waar we met elkaar zuinig op moeten zijn.

De streektaalorganisatie wil het praten, het verstaan, het zingen en het lezen van de Drentse taal op een eigentijdse manier onder de aandacht brengen en blijven stimuleren. 

Natuurlijk kun je bij het Huus van de Taol terecht voor cursussen Drents en leuke cadeautjes met Drentse opdruk. Maar het Huus van de Taol heeft ook een eigen uitgeverij die jaarlijks zo’n acht boeken uitgeeft die óf Drentstalig zijn óf over Drenthe gaan welke je gewoon via de webshop makkelijk kan bestellen. 

 

 

 

Raadhuisplein 1
9411 NB  Beilen

I
nstagram: huusvandetaol

Twitter: @Huusvandetaol
 

Elk jaar in maart wordt er aan zo’n 27.000 basisschoolkinderen voorgelezen in het Drents en die krijgen daarna allemaal een Drentstalig kindertijdschrift mee naar huis.

Voor het onderwijs heeft de streektaalorganisatie leuke lespakketten samengesteld, waarbij ook muziek een belangrijke rol speelt. Op de website wiesneus.nl kunnen zowel ouders en kinderen als lesgevers leuke Drentse verhalen en spelletjes vinden. 

Het Huus van de Taol heeft in elke Drentse gemeente een streektaalambassadeur, die samen met een groep vrijwilligers allerhande activiteiten organiseert om het Drents te promoten. In totaal zijn er zo’n 180 vrijwilligers actief door de hele provincie. 

 
 

Huus van de Taol