Informatie:

Terug naar de tijd van de turfstekers in Valthermond!

Aan het Zuiderdiep 22 vindt u ”Het Vervenershuis”. In 1916 gaven vervener Freerk Kamst en zijn vrouw Henderika Beekman de opdracht om deze authentieke vervenerswoning te laten bouwen. Hendrika voerde het winkeltje met “stille knip” en Freerk hield zich alleen bezig met de vervening.

Stichting “Het Drentse Landschap”

Om dit historische pand te kunnen behouden voor het nageslacht, werd in 2005 de hulp in geroepen van “Het Drentse Landschap”. Het pand is door hen aangekocht in 2011. Dankzij Stichting “Het Drentse Landschap” en andere cultuur liefhebbende instanties is het Vervenershuis inmiddels prachtig gerestaureerd!

Stichting “Cultuurhistorische Waarden in de Drentse Veenkoloniën” beheert het museum. U kan hier de opnieuw ingerichte verveners winkel bekijken en de sfeer proeven uit vervlogen tijden. Ook het kantoor en opkamertje in het Vervenershuis zijn opnieuw ingericht en zijn werkelijk de moeite waard om te aanschouwen!

Contact:

Zuiderdiep 22

7876 AA  Valthermond

0599 662154

0599 661736

www.vervenershuis.nl

Openingstijden

Iedere zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Buiten de vaste openingstijden bestaat de mogelijkheid het pand te bezoeken op afspraak.

Gesloten 1 december tot 1 maart.

 

De bijzonderste vrouw van Valthermond!

Aukje Wolf, de vrouw die vond dat ze op prinses Elizabeth leek van Engeland! Zij liet Valthermond heel veel na en in het voorste gedeelte van het Vervenershuis is een overzicht tentoonstelling ingericht over het leven en de nalatenschap van Aukje! De Valthermonders leggen nu ook een “Aukje Wolf park” aan uit dankbaarheid voor deze bijzondere vrouw.

Het Vervenershuis Valthermond