Informatie:

Bekijk het Noorden vanaf het water, op historische wijze!

Vanuit thuishaven Groningen Stad kan de Groninger platte bol Beppe Baukje (bouwjaar 1905) tussen 1 mei en 1 oktober gemakkelijk daar naar toe varen waar u wilt, binnen de provincies Groningen en Drenthe.

In 2006 is dit historische schip omgebouwd tot passagiersschip en sindsdien  kunt u deze markante schuit tegenkomen in grote delen van de drie noordelijke provincies. Standaard kan er opgestapt worden bij het Groninger museum (voor het centraal station; handig wanneer u met openbaar vervoer komt!), aan de Oosterhaven of bij de Oostersluis. In overleg vaart de Beppe Baukje, met schipper, scheepsmaat en dekhulp, naar een opstapplaats van uw keuze. Buiten het genoemde seizoen  moeten we dan wel rekening houden met een beperkte bediening van bruggen en sluizen, zodat we dan niet overal kunnen komen.

 

Contact:

De Stichting tot Behoud van de Beppe Baukje

Dr C. Hofstede de Grootkade 1009

9718 KD  Groningen

06 55191600

www.beppebaukje.nl

Het natuurlijke Noorden is bij uitstek geschikt om eens vanaf het water te bekijken. Het Damsterdiep en het Zuidlaardermeer zijn voorbeelden van unieke gebieden, waar op het water de rust over u neerdaalt. We hebben ook een arrangement waarbij er onderweg een stuk gefietst wordt (uiteraard zorgen wij ervoor dat de fietsen klaar staan).

Onderweg vertelt schipper Marten met veel passie over zijn schuit, en wijst hij u op de bijzonderheden aan de wal, zowel qua natuur als bouwwerken. Zo is er het Oosterdijkshornerverlaat, een gerenoveerd oud sluisje, waar tijdens de tocht Westerwijt-Werdermaar doorheen gevaren wordt.

De oorsprong van deze boot ligt in het vervoer van turf, bieten  en soms andere vracht door kanalen en diepen in Noord-Nederland. Platte bollen hadden een motor of een zeil, maar werden meestal voortgedreven in combinatie met het “jagen”: soms was het een paard, maar vaak was het de schippersvrouw die in het zeel werd gehesen om zo vanaf de wal de schuit voort te trekken. Tegenwoordig mag dat niet meer van de Arbo-dienst, en zullen wij u dit dus niet demonstreren.

Iedere tocht is maatwerk. U bepaalt zelf waar u (al naar gelang de mogelijkheden) wilt opstappen en waar u heen wilt. De catering aan boord zal naar uw wensen ingevuld kunnen worden.

Belangrijk: De Beppe Baukje is niet gebouwd voor hele grote groepen, dat zult u begrijpen. Maar wel bij uitstek geschikt voor families om eens op een bijzondere wijze een verjaardag te vieren, of om zomaar eens onder andere omstandigheden met elkaar op te trekken. Dit laatste zorgt er voor dat ook bedrijven graag aan boord gaan voor een arrangement, waarbij diverse teambuilding gerichte activiteiten verzorgd kunnen worden.

Op de website van Beppe Baukje vindt u enkele mogelijkheden beschreven. Graag overleggen wij met u wat wij voor u kunnen doen; wij doen dat met veel plezier! Wij genieten ervan om de schoonheid van het landschap en de impressie van het verleden aan boord met u te delen

Beppe Baukje Groningen