De Friese Waddeneilanden, de plek om helemaal tot rust te komen of juist iets actiefs te gaan doen. De Waddeneilandengroep bestaat uit 5 eilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ook wel bekend als TV-TAS. Je auto meenemen naar het eiland is een mogelijkheid, maar de meest gekozen optie is een fiets huren of de bus nemen. Als je hebt besloten wat je vervoersmiddel gaat zijn, kun je ook nog uit heel veel verschillende slaapverblijven kiezen. Je kunt gaan voor een hotel of vakantiehuisje. Maar je kunt ook slapen in een tent, caravan of op een boot. Je kunt een huisje met sauna en jacuzzi huren of een hele simpele strandhut. Er is keuze genoeg.  

Activiteiten op de Waddeneilanden

De populairste activiteiten op de Waddeneilanden zijn fietsen, watersporten en wadlopen. Dat wadlopen hier zo populair is, is natuurlijk niet gek. Nergens anders in Nederland heb je deze mogelijkheid en het is toch iets bijzonders. Naast wadlopen en fietsen zijn dit de meest voorkomende activiteiten:

  • Zeehonden spotten
  • De zeehondenopvang Ecomare bezoeken (Texel)
  • Branding raften (Terschelling)
  • Kitesurfen
  • Blokarten 
  • Parachutespringen (Ameland en Texel)
  • Vuurtoren beklimmen (Ameland)
  • Golven
  • De demonstratie van de paardenreddingboot (Ameland)

Het lijstje is al heel groot, maar dit is nog lang niet alles wat je op de Waddeneilanden kunt beleven. Je kunt bijvoorbeeld nog ontzettend lekker eten in verschillende strandtentjes en luxe restaurants, of naar verschillende musea. 

Paardenreddingboot 

Als je een Ameland huisje huurt, dan kun je de bijzondere demonstratie van de paardenreddingboot bijwonen. De reddingsboot zal door paarden de zee in worden getrokken. Als de boot drijft worden de paarden losgemaakt en lopen ze weer terug naar het strand. Vroeger was dit de manier waarop de reddingsboten het snelste te water kwamen, maar op 14 Augustus 1979 ging het helemaal mis. De paarden waren te diep in het water terecht gekomen en konden niet op tijd worden losgemaakt. Acht paarden verdronken die dag. Op de duinen is er een grafmonument geplaatst om de paarden te gedenken die omkwamen op deze gruwelijke dag in de geschiedenis van Ameland. De demonstratie is niet elk weekend te bewonderen, het wordt ongeveer 1 keer per maand georganiseerd. In het hoogseizoen doen ze het vaak 2 keer per maand. De data worden aan het begin van het jaar voor het hele jaar bekend gemaakt. Als je erbij wil zijn, kun je je vakantieplannen er dus op aanpassen.

Watersporten

Voor watersporten als branding raften en kitesurfen maar ook andere sportieve dingen die je op het strand kan doen zoals blokarten, zijn het populairst op Terschelling. Als je een Terschelling huisje gaat huren kun je je dus opmaken voor een sportieve vakantie. Als je nog nooit 1 van deze sporten hebt beoefend is het raadzaam om eerst een paar lessen te nemen. Op Terschelling zijn er verschillende bedrijfjes die dit aanbieden. Hou je van iets rustigere watersporten dan is er nog altijd de optie om te gaan zwemmen, kanoën of natuurlijk varen en zeilen. Dit zijn voor gezinnen ook geschikte uitjes.