Informatie:

De heldinnen van Friesland!

Dankzij het woeden van zware noordwesterstorm in de nacht van 31 oktober op 1 november 2006 werd het Buitendijks gebied (ter hoogte van De Seedykster Toer) even het middelpunt van de wereld. Het Buitendijkse land liep onder en een kudde van ongeveer 200 paarden werd door het water onaangenaam verrast en zocht haar toevlucht tot een  hoger gelegen ‘eilandje’. De kudde kon geen kant meer op volledig ingesloten door het hoge water.

De eerste reddingsactie door de de Koninklijke Landmacht mislukte. Op 3 november hield de wereld zijn hart vast, een nieuwe poging van Friezin Micky Nijboer. Zij kwam op het idee een nieuwe reddingspoging uit te voeren gebaseerd op het natuurlijke gedrag van paarden. Bedoeling was de leidende merrie van de kudde te halsteren en deze naar de wal te leiden, in de hoop dat de andere paarden zouden volgen. Bij deze reddingsactie werden er op 3 november zes paarden met amazones gebruikt, vier in het water en twee op het land. Het halsteren van de leidende merrie bleek niet nodig, de opgesloten kudde volgde als vanzelf de amazones toen die zich erbij hadden gevoegd. Na ongeveer 15 minuten hadden alle paarden het vasteland bereikt. Van de 227 paarden overleden er 25 door verdrinking, onderkoeling of longontsteking.

Contact:

Zeedijk 8

9073 TN  Marrum

0518 411434

06 22510117

www.seedykstertoer.nl

Openingstijden:

Van 9.30 uur tot 20.30 uur!

In onze permanente expositie kunt u alle beelden van de reddingsactie nog eens rustig bekijken. Het prachtige en opvallende witte paard Freia uit de kudde, dat wereld beroemd werd door fotograaf Laurens Aaij (Zilveren Camera 2006) en na de redding door ons geadopteeerd werd, staat nog steeds bij ons op stal. Tevens vindt u bij ons nog drie musea:

 

Uniek filmpje 

Museum Redding dobbepaarden 2006