Informatie:

De mooiste tuin van Friesland!

De Geneeskruidentuin van De Kruidhof heeft een bijzondere en meest uitgebreide geneeskruidencollectie van West-Europa. In de Geneeskruidentuin treft u veel oude en veelal nog gebruikte geneeskruiden aan. Onder leiding van Professor F.H.L. van Os is deze tuin in 1969 ingericht. Ook wordt in deze tuin nog steeds onderzoek gedaan door de Rijksuniversiteit van Groningen naar geneeskrachtige kruiden. In de grote en gratis toegankelijke verkooptuin op het terrein kunnen bezoekers ruim 70 verschillende soorten (geneeskruiden) aanschaffen.

Circa tweehonderd oude fruitrassen groeien in de Fruithof. Van bijzondere streekrassen tot zeldzame appels en perensoorten die met uitsterven bedreigd zijn. Het sap van de appels en peren wordt ieder jaar tijdens een groot oogstevenement geperst en wordt geschonken in het tuincafé van De Kruidhof en het is ook verkrijgbaar in de cadeauwinkel op het terrein.

Landbouwgewassen die vroeger in de Friese Wouden werden geteeld, vindt u terug in de Oude Cultuurgewassentuin, verfplanten met natuurlijke kleurstoffen in de Verfplantenborder. Maar ook de weelderige bloei van bloemen in de Muziektuin en de Vlindertuin of de geuren van de grote Keukenkruidentuin zullen het hart van de bezoeker waarschijnlijk sneller doen kloppen.


Het is mogelijk om zelfstandig of met een gids de tuinen te verkennen. De gidsen van De Kruidhof kunnen prachtige verhalen vertellen over bijvoorbeeld de geneeskracht en het gebruik van kruiden in vroeger tijden. Vanaf 2017 is het zelfs mogelijk om met een app door de tuinen te lopen en met planten te chatten. Zo wordt een bezoek aan De Kruidhof nog interactiever.


Ook de bijenstal in de Vlindertuin is een bezoek waard. Ieder jaar doet De Kruidhof mee aan het open Imkerijweekend. Een dag voor jong en oud met proeverijen van honing, informatie over bijen en rondleidingen naar de bijenstal met de imker. In 2018 doet De Kruidhof in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden en Friesland mee met een grootscheeps bijenproject. De tuin staat dan een jaar lang in het teken van bijen op het vlak van kunst, educatie en wetenschap.

 

Contact:

Schoolstraat 29B
9285 NE  Buitenpost

0511 541253

www.dekruidhof.nl

In 2017 zijn wij weer geopend vanaf 1 april.

10.00 tot 17.00 uur Dinsdag t/m zaterdag

12.00 tot 14.00 uur Zondag

De Kruidhof is in 2018 geopend van 3 maart tot en met 28 oktober.

Het entreekaartje voor De Kruidhof geeft ook toegang tot het IJstijdenmuseum. Hier vindt u op een beeldende manier informatie over de laatste IJstijd in Nederland. Van echte speerpunten en vuistbijlen tot botten van mammoets en fossielen.
Kinderen halen hun hart op in de natuurlijke speeltuin met veel zand en water. Ook voor hen is het leuk om de tuinen te verkennen. Dit kan bijvoorbeeld met kinderroutes zoals het Trollenpad, het Ontdekpad of samen met Mark en Ant die ook in heel veel andere musea in Noordoost Fryslân wonen. Met de Mark en Ant app kunnen kinderen vragen beantwoorden over kruiden, vogels en bijen in de tuin. Leerzaam en heel erg leuk!

In Het Tuincafé of op het terras is het heerlijk toeven. Hier kunt u genieten van huisgemaakte en biologische producten. Natuurlijk wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de producten uit de tuinen. Ook voor een familiefeest, een bruiloft of een personeelsdag is de locatie uitermate geschikt.

In de grote Verkooptuin is een groot aanbod van kruiden, fruitbomen, groenteplanten, heestersoorten en andere bijzonder vaste planten verkrijgbaar. In de cadeauwinkel vindt u onder andere schitterende (tuin)boeken, huisgemaakte verzorgingsproducten, vogelhuisjes, honing, streekproducten en exclusief tuingereedschap.
In het seizoen worden regelmatig markten, rondleidingen en workshops georganiseerd. Alle informatie hierover vindt u op www.dekruidhof.nl.

 

 

De Kruidhof