Informatie:

Een zeeaquarium met een echte haai, waar Freek Vonk van droomt!

Waddenbelevingscentrum De Noordhoren Holwerd

De Noordhoren -gevestigd in de voormalige Kerk- is spiksplinternieuw. Het centrum geeft informatie over de flora en fauna en het voedselweb in de Waddenzee. De initiatiefnemers willen het belang van het ecosysteem uitleggen en laten zien. Het werelderfgoed dichter bij de mensen brengen dus. Niet iedereen kan immers een wadlooptocht maken, maar op deze manier kunnen alle bezoekers, jong en oud, toch een belangrijk stuk wad zien en beleven!

Een bezoek aan de Noordhoren is het maken van een ontdekkingstocht langs vogels, zeehonden, vissen, krabbetjes, wormen en algen. Iedere wadbewoner heeft zijn eigen spannende levensverhaal!

Wat is er te zien

In De Noordhoren staan in vitrinekasten bijna veertig opgezette wadvogels. Verder is er en hoek met schelpen die in de Waddenzee en in  het slik te vinden zijn. Een zeeaquarium van 6 meter lang, 2 meter breed en 50 cm diep is een absolute topper.  Een unieke slikbak, compleet met eb en vloed, is hier gebouwd met als bewoners krabbetjes, schelpdieren en wormen.

Er zijn kweekbakken voor nieuw klein leven in de Waddenzee. Een opgezet zeehondje, een kinder-doehoek met microscopen. Een speelhoekje voor de aller kleinste bezoekers, Een winkeltje met wadden-souvenirs en waddenkunst, een koffie/theehoek, het is er allemaal.

Er zijn informatiezuilen met touchscreen waar veel informatie over vogels, vissen en de lagere dieren in de Waddenzee te vinden is. Er is een filmzaaltje en een extra scherm om educatieve filmpjes te laten zien. Aan de muur is een bijna 1:1 wandschildering gemaakt met uitzicht op het wad, een diorama met gedeeltelijk zeedijk en gedeeltelijk slik.

De initiatiefnemers denken dat dit de grootste muurschildering is van het wad in Nederland, gemaakt door graffitikunstenaars.

 

Contact:

Elbasterweg 1

9151 KW  Holwerd

0519 726960

Openingstijden

Woensdag

Vrijdag

Zaterdag & Zondag

13.00 uur tot 17.00 uur.

Voor groepen en scholen kan er ook buiten de openingstijden een afspraak voor een bezoek worden gemaakt!

Wintersluiting

Wij zijn de winter maanden gesloten.

Onze vissen zijn dan in winterrust.

Het zeeaquarium

Binnen staat een groot zeeaquarium vol met vissen uit de Waddenzee en de Noordzee. Zo zwemmen er zeebaars, wijting, kabeljauw, puitaal, donderpadvisjes, platvissen en nog andere kleine visjes. Onze trots zijn de 2 hondshaaien en Olie de stotolf,. Ook erg indrukwekkend is de tarbot. Een grote platvis van een halve meter. De vissen worden dagelijks gevoerd en bezoekers mogen hierbij helpen.

Slikbak

Uniek voor Nederland is de slikbak vol leven en met een eb en vloed systeem. In deze bak wonen de krabbetjes en de slakjes. Van heel klein tot volwassen dieren. Ook deze mogen gevoerd worden. Het water en het slik is te bekijken onder de microscopen zodat ook het kleine leven bekeken kan worden. De microscopen zijn ook door jonge kinderen te gebruiken.

De Noordhoren