Informatie:

Uniek in Nederland, de Zadenbibliotheek!

De stichting zadenbibliotheek Fryslân biedt de mogelijkheid om kosteloos zaden van; groenten, bloemen en kruiden te lenen en te ruilen. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Zaai de zaden die je leent in je tuin of plantsoen. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien en in zaad krijgen. Dit zaad verzamel en droog je. Breng daarna een deel van deze zaden terug naar de bibliotheek.

We werken met zaden die gekweekt zijn zonder chemische middelen. Met als doel zo veel mogelijk mensen voorzien van zaden die het lokaal goed doen.

Wereldwijd claimen steeds meer grote bedrijven een patent op zaad, dat zij genetisch “gemanipuleerd”hebben. Zaad dat vaak ook bestand is tegen de bestrijdingsmiddelen die zij dan ook ruimschoots gebruiken. Hierdoor verdwijnen steeds meer planten- en dierensoorten en wordt het erg lastig om de biodiversiteit op aarde in stand te houden. Er zijn steeds minder soorten en aantallen insecten; zoals bijen en vlinders en vogels. Dit heeft ook invloed op het voedsel dat wij eten. Door gezonde zaden te zaaien, krijgen we planten die deze dieren wel van voedsel voorzien. En dat is goed voor alle Natuur en de aarde.

Contact:

Sinds februari 2018 zijn er 2 plekken in Fryslân waar je zaden kunt brengen en lenen.


Leeuwarden  

In “Voel je goed Centrum”                                                    

Fonteinland 7

Joure

 In de reguliere bibliotheek                                          

 de Merk 31

www.zadenbieb-frl.nl

de piepkleine zaaddoos van het driekleurig viooltje

Lezingen

We vertellen graag meer over zaden en de zadenbibliotheek. Wil je dit in jouw stad of dorp, neem contact met ons op over de mogelijkheden. Via: info@roeach.com

de olijfkomkommer

 

Lid worden

Lenen van zaden is gratis, het enige dat je hoeft te doen is je opgeven als lid. Dat kan klik HIER

 

 

Zadenbibliotheek Leeuwarden

Zadenbibliotheek Joure