Met de vele plassen, meren en een zee is Friesland dé Nederlandse watersportprovincie bij uitstek! Dankzij vele verbindingswaters, rivieren en kanalen kun je prachtige tochten maken door deze noordelijke provincie. De flora en fauna is ruim ontwikkeld wat zich uit in prachtige natuurgebieden vol dieren die je vanaf het water uitstekend kunt spotten. Terwijl je onderweg bent geniet je van rietvelden, boeren-akkers, prachtig merenland of de bijzondere en unieke Waddenzee. En omdat de watersport in het hoogseizoen een belangrijke toeristische besteding is zijn er heel veel faciliteiten aanwezig in de alom te vinden dorpjes en steden aan het water!

De mooiste routes om te varen in Friesland

De Elfstedenroute: Een tocht langs de Friese Elfsteden is per boot uitstekend te doen. Trek hiervoor minimaal 2 weken uit want in alle 11 steden is meer dan genoeg te doen en te zien. Volg je de traditionele route dan begin je in Leeuwarden en zet je koers richting Sneek om via de Fluessen bij Stavoren het IJsselmeer op te gaan.

Dankzij een stukje Waddenzee is dit een tocht waar wat ervaring voor nodig is. Via Franeker en Harlingen zet je koers naar Dokkum om via de bekende Bonkevaart weer in Leeuwarden te eindigen.

Een rondje Sneekermeer: Een van de beroemdste Friese meren is het Sneekermeer waar je dan ook veel liefhebbers van watersport zult tegenkomen. Bezoek tijdens je rondje Sneekermeer absoluut het watersportdorp Terherne. Het dorp stond model voor het dorpje “Lenten” uit de Schippers van de Kameleon. Langweer ligt ten zuiden van het Sneekermeer en is, zeker in de zomer, een erg gezellige plaats om een avond door te brengen. Via de Brekken vaar je dan door naar Sneek dat ook het bezoeken waard is (oa. De Waterpoort).

Varen op het Heegermeer en de Fluessen

Een van de grootste meren van Friesland is de Fluessen dat aan het Heegermeer grenst. Het watersportdorp Heeg is een uitstekende uitvalsbasis en biedt alle noodzakelijke voorzieningen. Op de Fluessen is het uitstekend zeilen want dankzij de ruimte kun je lange “halen” maken. Vaar ja na de Fluessen in zuidelijke richting dan kom je uit bij Stavoren, een leuke historische stad aan het IJsselmeer.

Heb je een vaarbewijs nodig om te varen in Friesland?

Het is afhankelijk van het schip dat je wil gaan varen of je een vaarbewijs nodig hebt. Voor schepen kleiner dan 15 meter en met een maximale snelheid van 20km/h heb je geen vaarbewijs nodig. Wil je lekker zeilen op een valk, een kajuitboot of pak je een “strijkijzer” dan is een vaarbewijs in de regel niet benodigd. Ga je op pad met een schip dat langer is dan 15 meter? Zorg dan voor het halen van je vaarbewijs. Dat is helemaal niet moeilijk mits je je goed voorbereid!