Informatie:

Beleef Alpaca Groningen!

Een alpacafarm op de grens van Groningen met Friesland.
Wij zijn sinds 2010 in het bezit van deze mooie, lieve, intelligente en bijzondere dieren.

De alpaca (Vicugna pacos) (in de volksmond soms ook Berglama genoemd) is lid van de familie der kameelachtigen (camelidae) en komt uit Zuid Amerika (Chili, Bolivia, Peru en Argentinië). Ze zijn nakomelingen van de in het wild levende vicuña (Vicugna vicugna). De alpaca wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. De alpaca heeft een schofthoogte van 80 – 100 cm en ze worden tussen de 20 en 25 jaar oud. De dieren worden voornamelijk gehouden voor de wol. Ze worden ieder jaar in het voorjaar geschoren. Er zijn twee verschillende typen alpaca’s de huacaya en de suri. Alpaca’s zijn kuddedieren en mogen daarom, net als andere kuddedieren, nooit alleen worden gehouden. De alpaca’s communiceren door te hummen. Bij onraad of dreigend gevaar waarschuwen ze elkaar door middel van een hoog “hinnikend” geluid. Alpaca’s kunnen makkelijk gehouden worden op kleine oppervlakten. De kosten voor het houden van deze dieren zijn dan ook zeer laag in vergelijking met veel andere huisdieren. Vanwege hun zachte eeltzolen brengen ze geen schade toe aan de grasmat. Ze zijn goed bestand tegen warmte en kou, maar wat minder tegen een natte omgeving. Alpaca’s hebben een zeer goede spijsvertering. Bij ons bestaat hun voedsel voornamelijk uit hooi en gras en krijgen ze een beetje krachtvoer (brok).

Contact:

Provincialeweg 123

9865 AE  Opende

06 11356482

www.alpaca-groningen.nl

Het gewicht van een volwassen Alpaca ligt tussen de 50-75 kg. Bij de geboorte ligt het gewicht tussen de 6-9 kg. De draagtijd van de alpaca varieert tussen de 11 en 11,5 maanden en er wordt maar één veulen per keer geboren (tweelingen zijn zeer zeldzaam). Een alpaca likt haar jong niet droog. Een cria (veulen) wordt overdag geboren. Alpaca’s komen van oorsprong uit de bergen en hier vriest het ’s nachts. Een cria moet dus voldoende tijd hebben om te drogen voordat de nacht invalt, anders zou het doodvriezen. Over het algemeen verloopt de geboorte vrij snel en probleemloos. De alpaca kent geen bronstseizoen en kan het hele jaar gedekt worden.

Bezoek Alpaca Groningen

Bent u nieuwsgierig geworden? En wilt u graag een alpaca van dichtbij bekijken? U krijgt een rondleiding tussen de Alpaca’s, u kunt ze voeren uit de hand! Met mooi weer een kopje koffie of thee nuttigen tussen de Alpaca’s?

Ook is het mogelijk om met een groep, van minimaal 4 personen, te komen vilten. Van 10.00 tot 15.00, inclusief koffie/thee met wat lekkers en een eenvoudige lunch. Uw creatie van alpacawol neemt u mee naar huis. U krijgt vanzelfsprekend een rondleiding en kunt Alpaca’s van dichtbij bekijken.

Informeer naar de mogelijkheden.

Mail of bel voor een afspraak!

Alpaca Groningen