Informatie:

In het rustieke noorder hoge land in Groningen te Uithuizen heeft de beeldhouwer Eddy Roos een museum met een permanente tentoonstelling van sculpturen, tekeningen en grafisch werk.

Uniek is dat zijn eigen collectie in het museum te bezichtigen is. Tevens worden permanent dansfilms van hem vertoond. Eddy Roos heeft een  intense studie gemaakt van voorgangers maar tegelijk is hij in zijn uitbeelding van vrijheid en sensualiteit eigentijds, waarbij hij vooral waardes van schoonheid en menselijke emoties in het lichaam zoekt. Zijn beeldend werk is  modern omdat het naast figuratief ook abstractie als uitgangspunt heeft; de basis van zijn beelden bestaat uit geometrische vormen. Onbewust of bewust komt men door de vorm van zijn beelden tot een beleving.

Eddy Roos heeft zijn licht opgestoken bij illustere voorgangers als Donatello, Michelangelo, Rodin, Despiau en heeft de opleiding voor beeldhouwen en theater gevolgd aan de Rijksacademie te Amsterdam waar hij o.a. een leerling was van professor Paul Grégoire. Eddy Roos heeft nationaal en internationaal naam verworven, hij heeft vele grote exposities gehad in binnen- en buitenland.

In het museum kan men ook zijn krachtige dynamische tekeningen met Siberisch krijt naar bewegend model bewonderen. Het museum is gevestigd  in een voormalige polderschool, de vroegere klaslokalen zijn omgetoverd tot atelier en museum. Het is fascinerend om de beeldhouwwerken in wording te zien van de donkere beeldhouwerswas en de talloze schetsen op stellages tegen de muur, de vele gipsen en bronzen beelden. Men kan als het ware een blik in de “keuken” van de beeldhouwer werpen en zien hoe deze zijn beelden vervaardigt.

 

 

Contact:

Emmaweg 48-50

9981 VC Uithuizen

0595 431067/432504

www.eddyroos.com

Het museum is gelegen dichtbij de Waddenzee en men kan een bezoek combineren met een dijkwandeling tevens is er een mooie bloementuin en gelegenheid een kopje koffie te nuttigen in de in het zelfde gebouw gevestigde galerie Het Koffiehuis waar wisselende exposities worden gehouden. Momenteel is in galerie Het Koffiehuis de tentoonstelling “Eddy Roos en Auguste Rodin” in aansluiting op de tentoonstelling “Rodin Genius at work” in het Groninger Museum, In galerie Het Koffiehuis zijn de studies te zien die Eddy Roos in Museum Rodin in Meudon van het werk van de grote meester heeft gemaakt.  Het museum is in de weekends op vrijdag, zaterdag en zondag te bezichtigen van 1 tot 5 uur.

Er zijn een aantal bronzen te zien die men ook aantreft in de Beeldentuin van de Borg Verhildersum te Leens, beeldenproject van in totaal 13 beelden waarvan nu reeds 12 zijn vervaardigd, waaronder drie dubbelfiguren. De “omhelzing” is een thema dat in zijn werk steeds terugkeert, zoals hij ook steeds weer geboeid is door het vrouwelijk naakt en de mogelijkheden van het portret zowel in beeld als in tekening.

 

Museum Eddie Roos