Informatie:

Slag bij Heiligerlee

Afbeeldingsresultaat voor museum slag bij heiligerlee

In 1568 vielen de jongere broers van Willem van Oranje, de graven Lodewijk en Adolf van Nassau met een legertje Oost- Groningen binnen. Op 23 mei versloegen ze bij Heiligerlee een Spaans leger onder bevel van de graaf van Aremberg. Adolf en Aremberg sneuvelden, maar de slag werd gewonnen. Daarmee begon de vrijheidsstrijd, die 80 jaar zou duren en die zou leiden tot de Republiek der zeven Verenigde Nederlanden en uiteindelijk tot het land dat wij nu kennen. Geen wonder dat er in Heiligerlee een indrukwekkend monument voor Graaf Adolf is opgericht.

Afbeeldingsresultaat voor museum slag bij heiligerlee

Het museum behandelt de oorzaken en aanleiding van de opstand, het verloop van de gebeurtenissen rond Heiligerlee en de feiten en fabels rond de veldslag en de aansluitende opstand. Een wandvullende presentatie vertelt het verhaal. Een film roept de sfeer van toen op en je zou denken dat de rondleiders er zelf bij waren geweest: zo spannend kunnen ze er over vertellen. De gasten kunnen zien welke wapens werden gebruikt en zelf ervaren hoe zwaar de borstkurassen en helmen van toen waren en hoe ingewikkeld de geweren van toen waren. De kinderen mogen zelf met behulp van een iPad hun kennis testen en op zoek gaan naar de achtergronden van de 80- jarige Oorlog.  

Afbeeldingsresultaat voor museum slag bij heiligerlee

 

 

 

 

 

 

 

Contact:

Provincialeweg 55
9677 PB Heiligerlee
0597 41 81 99

Het museum is van mei tot en met oktober geopend voor bezoekers. Een bezoek buiten deze openingstijden is mogelijk op afspraak, bijvoorbeeld voor groepen, scholen, kinderfeestjes of speciale arrangementen.

Op het dak van de burcht is het kindermuseum ondergebracht. Hier kunnen kinderen samen met of tegen ouders en leeftijdsgenootjes een interactief spel spelen over de Slag. Het kindermuseum geeft kinderen de kans letterlijk en figuurlijk nieuwe dingen over de Slag te zien vanuit een ander oogpunt.

En na het bezoek is er een rondwandeling van ongeveer 4 km. door het gebied waar de slag zich heeft afgespeeld. Onderweg worden allerlei wetenswaardigheden over het soldatenleven van toen getoond. Een boekje met de routebeschrijving is in het museum te koop.

Museum Slag bij Heiligerlee