Museumhuisje t’ Hoeske van opoe Iet is een uniek museum in het Noorden.

Een particulier museum gevestigd in een woning Amsterdamse School in de fraaie wijk Oud-West in Havenstad Delfzijl. Oud-West ligt ten opzichte van het centrum aan de overkant van de gracht en staat in de omgeving ook bekend als ‘ over de gracht’. Het museum bevind zich op loopafstand van het openbaar vervoer en het centrum van waaruit u via de nieuwe verbindingsbrug ‘De Diekloper’ een bezoek kunt brengen aan het Stadsstrand, de boulevard en het fraaie kwelderlandschap.
 

Een kwart eeuw verzamelen heeft geresulteerd in een veelomvattende collectie uit de periode 1735 – 1940-50

Zo ziet u in het museum een zeldzaam bewaard gebleven 19e eeuwse kinderrolstoel. In de negentiende eeuw was het algemene beeld dat gehandicapten aan hun lot werden overgelaten en in hun levensbehoefte moesten voorzien met bedelen. Van armenzorg was in die tijd nauwelijks sprake tenzij men bij uitzondering een beroep kon doen op hulp van de kerk of het armenhuis. Deze rolstoel zal dan ook voorbehouden zijn geweest aan de gegoede stand.
 
 
Verder omvat het museum een fraaie collectie was-en strijkgerei, speelgoed uit vervlogen tijden, keukenantiek, volkskunst en bijzondere gebruiksvoorwerpen en showen een vijftigtal etalagepoppen klederdrachten uit vele streken van Nederland, compleet met bijbehorend zilverwerk, zoals beursbeugels, beugeltassen en sieraden.
 
 
Op de bovenverdieping is een kraamkamer ingericht met alles rondom geboorte zoals het vroeger ging, compleet met medisch antiek, doopgoed en antieke nachtkleding.
 
 
 
Ook voor liefhebbers van antiek textiel en handwerk is er veel te zien in het museum.
 
 
Fraai kraalwerk uit de klederdracht. Kantklos, haak-en breiwerk. Merk- en stoplappen en prachtig 18e -19e eeuws geborduurd linnengoed en bijzondere stukken nagelaten uit de opleiding ‘Schoone Handwerken’ Industrieschool Arnhem 1899, compleet met antiek zilveren naaigerei. Deze collectie geeft een fraai beeld van de stijlen ‘Fin de Siècle’ en de Jugendstil.
 
 
 
 
 
 
Jacob van Heemskerkstraat 10
 
9934 GV  Delfzijl
 
0596 610740
 
 
Openingstijden
 
  • Elke dinsdag 11.00 – 17.00 uur
  • Elke woensdag 11.00 – 17.00 uur
  • Elke donderdag 11.00 – 17.00 uur
  • Elke vrijdag 11.00 – 17.00 uur
Museumhuisje t’ Hoeske van opoe Iet is een non-profit museum, de opbrengst komt ten goede aan dierenwelzijn. Een bezoek aan het museum is even helemaal weg uit de hedendaagse hectiek, onder het genot van een kopje koffie op uw gemak dwalen in nostalgie. Een museum waar rust en gastvrijheid centraal staat.
 
 

MUSEUMHUISJE t' Hoeske van opoe Iet