Informatie:

De geschiedenis van een 1000 jarig dorp in een eeuwenoude boerderij!

Tolbert- In het mooie Zuidelijk Westerkwartier ligt een dorp dat het oudste dorp van de streek is: Tolbert oftewel ‘’t Oldebert’. Aan de Hoofdstraat staat een mooie boerderij, net even van de weg af, je rijdt er gemakkelijk aan voorbij. Maar dat eeuwenoude gebouw is zeker een bezoek waard. Stap eens van de fiets en ga er binnen kijken. Je zult je verbazen wat daar allemaal te zien en te beleven is.

Historie– Bij het jaarringonderzoek van de oudste gebinten in de ‘Friese schuur’ bleek dat de eikenbomen die voor de staanders zijn gebruikt, in 1607 zijn omgezaagd. De boerderij heeft dus al ruim vierhonderd jaar op deze plek gestaan! Vele generaties boeren hebben daar gezwoegd, de koeien gemolken en het land bewerkt. Vanaf 1842 was dat de Cazemierfamilie. De vierde en laatste generatie had geen opvolger en toen de laatste van de ‘Gepke Willem jongens’ was overleden, is de boerderij verkocht aan Stichting Oudheidkamer Fredewalda.

Foto: Marjan Naaijer

 

Verbouwing Cazemierboerderij

Contact:

Hoofdstraat 27

9356 AT Tolbert

0594 512448

www.cazemierboerderij.nl

Dorpshuis en museum– Na de restauratie van dit stoere Rijksmonument biedt de CazemierBoerderij onderdak aan het Tolberter dorpshuis en het museum van Fredewalda. Als je aan zo’n ambitieus project als dit begint, moet van tevoren vaststaan dat na de afronding van de restauratie en de herinrichting, de exploitatie gezond zal zijn. Wat verwacht werd, kwam uit: het dorpshuis en het museum zijn ideale partners die elkaar versterken.

Expositie- In het voorhuis van de boerderij is een ‘klein maar fijn’ museum ingericht. Een indrukwekkende maquette van Tolbert anno 1926 vormt het vertrekpunt om de geschiedenis van het dorp en de streek te kunnen vertellen. ‘Wonen en werken, de veranderende samenleving in de 20e eeuw’, dat is de kern van de tentoonstelling. Fredewalda is vanaf 1994 bezig om het erfgoed van het dorp en de streek te vergaren en te bewaren. Niet alleen voorwerpen, foto’s en documenten, maar ook oral history in de vorm van verhalen en filmpjes, het immaterieel erfgoed dat digitaal gepresenteerd wordt: Een ontdekkingstocht naar de vroegere bewoners: wie waren dat, hoe leefden ze?

Vergaderen in een museum– Wie wil dat niet? De boerderij beschikt over sfeervolle ruimtes voor vergaderingen, bijeenkomsten, feesten en partijen en biedt alle gewenste faciliteiten. In de hele boerderij voel je de sfeer van vroeger: Doagse koamer, Mooie koamer, Bovenste stal, Schuur, Woagenschuur. Kies maar uit. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden voor een break in het programma voor een bezoek aan het museum. Het is bijzonder te vergaderen in een ruimte waar het boerenleven zich gedurende vier eeuwen afspeelde.

 

De CazemierBoerderij