Verzekeren tegen schade aan vakantiewoning

Tijdens hun vakantie naar het Noorden huren veel mensen een vakantiewoning. Het kan gebeuren dat je per ongeluk schade aan het vakantiehuisje veroorzaakt. Waar je jouw eigen huis met een inboedelverzekering tegen schade verzekert, heb je een andere verzekering nodig wanneer je schade aan de woning van een ander toebrengt. Dit zijn de verschillende opties.

Aansprakelijkheidsverzekering bij schade bezittingen van een ander

Over het algemeen dekt de aansprakelijkheidsverzekering schade die jij per ongeluk toebrengt aan een ander of aan de bezittingen van een ander. Het klinkt dus aannemelijk dat vanuit deze verzekering schade aan de vakantiewoning gedekt is. Dit is echter niet altijd het geval. Spullen die je huurt vallen over het algemeen niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Meestal heb je geen dekking op de aansprakelijkheidsverzekering als je tijdens je vakantie in Nederland iets huurt. Dit kan een fiets of een bootje zijn, maar ook de vakantiewoning. Sommige verzekeraars vergoeden deze schade wel dus lees voor vertrek altijd goed je polisvoorwaarden door zodat je weet voor welke schade je verzekerd bent.

 

Verzekerd via reisverzekering

 

De meeste reisverzekeringen bieden dekking bij schade aan een vakantiewoning. De dekking kan variëren per verzekeraar: van €100 euro tot €1500 euro of zelfs met een uitschieter van €25.000 euro. Soms zit schade aan de vakantiewoning in de standaarddekking en bij sommige verzekeraars is het optioneel. Kijk ook goed naar het soort schade dat wordt gedekt. Zo wordt soms waterschade wel gedekt, terwijl brandschade weer voor je eigen rekening komt. Bekijk ook goed of het in jouw geval voordeliger is om een langlopende of een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Wanneer je langer dan 21 dagen op vakantie gaat of meerdere keren per jaar een weekendje naar Drenthe, Groningen of een andere mooie bestemming gaat, is een doorlopende reisverzekering voordeliger.

Binnenland of buitenland?

In het buitenland ben je gek genoeg vaak beter verzekerd dan tijdens een vakantie in eigen land. Dit is iets om goed op te letten, zeker nu steeds meer mensen de schoonheid van Nederland ontdekken en in eigen land vakantie vieren. Over het algemeen heeft de aansprakelijkheidsverzekering in het buitenland dezelfde uitgangspunten als in Nederland. Je moet volgens de wet aansprakelijk zijn om schade te dekken en daarnaast mag je deze schade niet opzettelijke veroorzaakt hebben. In het buitenland heb je meestal wel dekking wanneer er per ongeluk schade ontstaat aan een gehuurde vakantiewoning door jouw schuld. Bij schade moet je doorgaans wel een waarborgsom betalen. Daarnaast kan de reisverzekering ook een uitgebreidere dekking bieden dan wanneer je in eigen land blijft. Door dit voor vertrek te controleren voorkom je dat je voor een onaangename verrassing komt te staan.

 

Pin It on Pinterest