Informatie:

Groeten uit Grolloo:

C+B Museum houdt de blues van Cuby & the Blizzards levend!

Bekijk met eigen ogen hoe Cuby en zijn Blizzards van 1965 tot en met 1971 in Grolloo hebben gewoond. Hun toenmalige woning is tegenwoordig het C+B Museum en dit museum houdt de blues van Cuby & the Blizzards levend. Cuby & the Blizzards is een bekende bluesband uit Assen, die in 1964 ontstaat rond zanger Harry Muskee en sologitarist Eelco Gelling. In de oorspronkelijke bezetting maken ook Hans Kinds (slaggitaar), Willy Middel (bas) en Hans Waterman (de opvolger van drummer Dick Beekman) deel uit van de band. Voor hun eerste langspeelplaat Desolation uit 1966 krijgt de groep een Edison. Harry Muskee vertrekt, vanwege liefdesverdriet, in 1967 vanuit Assen naar Grolloo, waar aan de Voorstreek een boerderijtje wordt betrokken. Bandleden volgen hem en in Grolloo (toen Grollo) worden succesvolle composities geproduceerd. De tweede LP, Groeten uit Grollo uit 1967, wordt een klassieker in de Nederlandse popgeschiedenis en bevat onder meer het legendarische Somebody Will Know Someday. In de jaren die volgen wordt Grolloo een bedevaartsoord voor tal van Nederlandse artiesten en kunstenaars. Het dorp krijgt landelijke bekendheid en wordt een toeristische trekpleister.

Via diverse bezettingen die de groep in de loop der jaren kent, scoort de Drentse bluesformatie hits als Another Day Another Road, Distant Smile, Window Of My Eyes en Appleknockers Flophouse. Tussen 1969 en 1972 opereert C+B in haar laatste bezetting, met pianist Helmig van der Vegt, bassist Herman Deinum en drummer Hans la Faille, alle drie afkomstig uit de Zwolse groep Blues Dimension. In 1972 vallen Cuby & the Blizzards uiteen. Na een korte wederopstanding valt in 1976 het doek definitief voor C+B en gaat Muskee zijn eigen gang.

In de twintig jaar die volgen formeert Harry Muskee talrijke formaties (Musee Gang, Muskee Band, Muskee). die echter weinig succesvol zijn. In 1995 wordt Cuby & the Blizzards op initiatief van onder meer Johan Derksen en sponsor Henk Aa nieuw leven ingeblazen. Van der Vegt, La Faille en Deinum komen terug en sologitarist Erwin Java completeert de formatie. Vijftien jaar lang toeren de Blizzards met succes in het theatercircuit. In 2009 verschijnt de laatste, door Daniël Lohues meegeschreven en geproduceerde CD Cats Lost.

Onder beheer van de inmiddels in het leven geroepen Stichting tot Behoud van het Cultureel Erfgoed Harry Muskee, wordt op 1 juni 2011 het C+B Museum geopend, dat in Grolloo is gevestigd in het boerderijtje aan de Voorstreek waar Harry Muskee tussen 1965 en 1971 woonde. Negen dagen later viert Muskee er zijn zeventigste verjaardag. Een dag later sluiten Cuby + Blizzards het eerste Groeten uit Grolloo-festival af. Het is het laatste optreden van de roemruchte groep. Muskee is dan al ziek en sterft op 26 september aan de gevolgen van leverkanker.

Het C+B Museum trekt met tentoonstellingen over onder meer Harry Muskee, Herman Brood en Eelco Gelling, relatief veel bezoekers. Bovendien wordt voldaan aan een grote wens van Muskee, namelijk om Grolloo als bluesdorp nummer één op de kaart te zetten door er veel (jong) bluestalent te laten spelen.

 

 

Contact:

Voorstreek 4

9444 PE  Grolloo

0592 269917

b.g.g. 06 27074771

www.cubymuseumgrolloo.nl

Entreebewijzen voor het C+B Museum Grolloo zijn verkrijgbaar bij Café Hofsteenge, Hoofdstraat 11, 9444 PA  Grolloo. Of bij het museum zelf. Parkeren kan op de parkeerplaats van Café Hofsteenge. Op korte loopafstand (100 meter) vanaf het C+B Museum.

Openingstijden:

Omdat het C+B Museum uitsluitend op vrijwilligers draait, is het niet mogelijk het gehele jaar open te zijn.

Het museum is geopend:

Van januari tot en met april: zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Van mei tot en met juni: donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Van juli tot en met augustus: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot en met 17.00 uur

Van september tot en met oktober: van donderdag tot en met zondag: van 11.00 tot 17.00 uur

November en december: zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Raadpleeg ook de site ivm eventuele afwijkende openingstijden:

https://www.cubymuseumgrolloo.nl/openingstijden

Het C+B Museum Grolloo is buiten de reguliere openingstijden ook beschikbaar voor groepen en andere besloten activiteiten, bijvoorbeeld verjaardagen, jubilea en/of andere feestjes en gelegenheden. Dit geschiedt tegen gunstige tarieven en hiervan wordt steeds meer gebruikgemaakt! Neem voor de verschillende mogelijkheden en arrangementen contact op met John Hofsteenge, telefoon 0592-501226.

Speciale tours & Arrangementen inclusief een bezoek aan het Cuby Museum

Museum Cuby & the Blizzards