De Drentse Hoeve in Wezup is een biologische kaas- kijkboerderij. Met moderne ligboxenstal, melkrobot, bio-biogasinstallatie, biologische kaas van eigen koeien, een tevreden veestapel én een tevreden boer en boerin!

Bijna 20 jaar geleden kregen Albert en Geja (en hun kinderen Egbert-Jan en Inge) Hilbrands de kans om, net buiten de dorpskern van Wezup, een geheel nieuw melkveebedrijf op te zetten. Dit was het begin van de Drentse Hoeve. In die tijd was biologisch boeren nog in opkomst maar het sprak Albert en Geja wel erg aan. Daarom besloten ze de bedrijfsvoering om te gooien van regulier naar biologisch boeren.

Van eigen biologische melk naar zelfgemaakte kaas!

Zelf kaas maken is echter heel iets anders dan het runnen van een biologisch melkveebedrijf. Na jarenlang kaas te hebben gemaakt in Orvelte hebben Albert en Geja begin 2016 afscheid genomen van deze kaasmakerij en is het maken van de kaas verplaatst naar de Drentse Hoeve in Wezup. Hier was al de opslag en ook de biologische melk is vlakbij, in de grote stal ernaast staan circa honderd koeien!

In Wezup maken ze vele soorten kaas, van jong tot oud en zelfs overjarig! Maar je kan er ook brandnetelkaas vinden, kaas met Italiaanse kruiden of fenegriek!

Verschillende winkels in Drenthe hebben al kaas van de Drentse Hoeve in hun assortiment. Maar je kan de kaas ook online bestellen, via www.dedrentsehoeve.nl

 

Albert, Geja, Egbert-Jan en Inge Hilbrands

Wezuperstraat 20

7852 TG  Wezup

06 15693272

www.dedrentsehoeve.nl

Leer- Werk- Beleef Boerderijen!

Naast het boeren zit ook het zorgen in de genen van Albert en Geja. Zo hebben zij een zorgboerderij in Orvelte, de Flintenhoeve. De cliënten van deze zorgboerderij zorgen ervoor dat de groenvoorzieningen in het museumdorp Orvelte er netjes uitzien. Ook zorgen ze voor de verschillende dieren (konijnen, kippen, varkens) en helpen ze ook regelmatig mee op de Drentse Hoeve in Wezup.

Ook in Zweeloo staat een zorgboerderij, deze is in het najaar van 2018 gestart en biedt plaats aan 6 bewoners. Op deze locatie wordt alleen beschermd wonen aangeboden. Dagbesteding vindt plaats op de Flintenhoeve in Orvelte. Albert en Geja wonen zelf ook op de locatie in Zweeloo en hun zoon Egbert-Jan is op de Drentse Hoeve in Wezup gebleven, samen met zijn vriendin Joska.

De biovergister!

Albert, Geja en hun zoon Egbert-Jan wilden graag meer met “eigen middelen” doen. Naast het melkveebedrijf, de biologische kaasmakerij en de zorgboerderijen hebben zij zich verdiept in een biogasinstallatie. In dit geval een bio-biogasinstallatie. Het uitzoeken van het hoe en wat van een biovergister, de financiering en het verkrijgen van de benodigde vergunningen, nam jaren in beslag. Maar in 2015 was het zover! De biovergister wordt “gevoed” met restmaterialen. Denk hierbij aan organische voedingsstoffen. Door een speciaal procedé wordt dit geheel omgezet in duurzame electriciteit. Begin 2016 is de biovergister tot volle tevredenheid gaan draaien. Eigenlijk is dit een heel speciale biovergister. Er gaat namelijk biologisch materiaal in en dat maakt het een bio-biovergister. De biovergister wekt stroom op voor zo’n 3000 gezinnen!

Wil je eens komen kijken op onze boerderij in Wezup? Mail ons dan op info@dedrentsehoeve.nl

Je kan bij ons terecht voor leuke en leerzame workshops, waarbij je zelf je eigen kaas gaat maken. Maar je kan bij ons ook een uitgebreide rondleiding krijgen, inclusief knuffelen met kalfjes en een heerlijke kaasproeverij!

 

 

Biologische kaasmakerij de Drentse Hoeve